Social Distancing Sensor

Hoe werkt de Social Distancing Sensor?

De Social Distancing Sensor (SDS) is een tag die afstanden meet – ten opzichte van andere SDS-tags – met ultra wideband (UWB) technologie. Zodra jij met jouw SDS binnen anderhalve meter van een persoon met een tag komt, geven beide ‘coronapiepers’ een waarschuwingssignaal af. Standaard wordt de SDS geleverd met een geluids-, tril- en lichtsignaal.

Tegenover vergelijkbare tools die werken met bluetooth, is UWB veel nauwkeuriger, sneller en betrouwbaarder. Ook is het mogelijk om de social distancing wearable te koppelen, zodat personen uit hetzelfde huishouden geen waarschuwingssignaal krijgen als zij binnen elkaars 1,5 meter-cirkel komen.

Betrouwbare afstandsmeting met ultrawide band

In samenwerking met Focus Technologies worden SDS-tags geproduceerd. De tags communiceren onderling met ultrawide band-technologie. Dit is een draadloos signaal dat bestaat uit hoogfrequente korte pulsen. UWB is enorm snel, en meet met een ‘refresh rate’ van 0,5 seconden maar liefst twee keer per seconde de afstand.

Doordat deze signalen ongevoelig zijn voor andere draadloze signalen, zijn de metingen betrouwbaar. Daarbij zijn metingen met dit zogenaamde anderhalve meter alarm tot op de 10 centimeter nauwkeurig.

 

Het gebruik van de SDS-tags

Stap 1: Bij binnenkomst krijgt ieder persoon een tag. Deze tag draag je met een keycord om je nek of een armband om je bovenarm.

Stap 2: Als personen met tags binnen anderhalve meter van elkaar komen, geven beide tags een signaal af.

Stap 3: Zodra de afstand groter is dan anderhalve meter, stopt het signaal.

Eenvoudig tags koppelen

Na het koppelen van tags kunnen personen uit hetzelfde huishouden of gezin ongestoord met elkaar optrekken. Deze individuen krijgen dan alleen een signaal als een niet-gekoppelde tag binnen anderhalve meter komt.

Het koppelen werkt eenvoudig met een Base Station. Ontkoppelen gaat automatisch bij het uitschakelen of opladen van de coronapieper.

Batterijduur tot 12 uur

Bij normaal gebruik, gaat de oplaadbare Li-ion-batterij 10 tot 12 uur mee. Met de meegeleverde USB-kabel laad je de tag in 2 uur weer op.

Privacy-veilige oplossing

Privacy van personen is beschermd doordat de tag niet aan een persoon is gekoppeld. Na de uitbreiding kan je tags uitlezen. Hierbij heb jij inzichtelijk dat social distancing wearables clusteren op een bepaalde plaats, zoals bij een koffieautomaat op de werkvloer.

Ook bij het uitlezen van de tags is de privacy van jouw medewerkers en/of gasten gewaarborgd. De tags hebben een nummer maar zijn niet te herleiden naar een persoon.

Door tags te koppelen kunnen personen uit hetzelfde huishouden ongestoord met elkaar optrekken, zonder dat de tags een signaal geven.

Meer inzichten na uitbreiding

Door de uitbreiding met een Access Point vergroot je inzichten van de SDS-tag. Je verbindt dit Access Point met een eigen computernetwerk, wat de volgende extra’s biedt:

  • Als bezoekers of medewerkers jouw pand of terrein verlaten, is het belangrijk dat zij de SDS-tag inleveren zodat deze wordt opgeladen en ontsmet. Door het plaatsen van een tag als controlepost bij de uitgang, herinnert de tag de drager om het anderhalve meter alarm in te leveren. In combinatie met het Access Point is dit ook in de software applicatie inzichtelijk.
  • Standaard wordt de Social Distancing Sensor geleverd met een geluids-, licht- en trilsignaal. Met het Access Point kan je deze signalen aan- en uitzetten. Zo pas je de signalen aan op jouw omgeving. Zoals op een lawaaiige bouwplaats of een stil museum.
  • Met het Access Point kan je de ‘Tijdsindicatie’ functie op de tags activeren. Hierdoor meten tags de tijdsduur van elk incident, en kan jij uitlezen hoeveel tijd twee tags binnen elkaars minimum afstand zijn geweest. Deze informatie maakt inzichtelijk wie er een verhoogd risico lopen, doordat ze langere tijd in contact zijn geweest met collega’s of bezoekers.

Samen wennen aan de 1,5 meter-samenleving

Als we met iemand praten zijn we gewend om 80 centimeter afstand te houden. De anderhalve meterregel is dus écht een flinke gedragsverandering. Het zit niet in onze cultuur. Hoe zorg je ervoor dat mensen aan die 1,5 meter afstand worden herinnerd?

Zeker als de aandacht van mensen wordt verdeeld – zoals op de werkvloer of in de vrijetijdssector – zijn individuen al snel te dicht bij elkaar. Met een hulpmiddel zoals de Social Distancing Sensor wennen we aan zo’n nieuwe gewoonte.

Maak afstand houden makkelijker met deze SDS-tags.

Download:

Specificaties Social Distancing Sensor

Download brochure Social Distancing Sensor
Wil jij inhoudelijk meer weten over de SDS? In de brochure (543 kb) vind je specificaties over deze tool.